Tak, jak wspomnieli inni, jeśli to możliwe, podłącz swoje EVSE na stałe. Zgodnie z przepisami, maksymalny pobór prądu z gniazdka NEMA 14-50 wynosi 40 amperów na obwodzie 50-amperowym, o ile dobrze pamiętam. Nigdy nie ładowałbym z mocą 40 amperów przez wtyczkę 14-50. Zbyt wiele przykładów problemów, nawet w przypadku gniazdek zainstalowanych przez licencjonowanych elektryków.
A jak już wcześniej zauważyłem, wielu licencjonowanych elektryków nie ma pojęcia o pojazdach elektrycznych i ich wymaganiach dotyczących ładowania. Mój zięć właśnie przez to przeszedł, gdy niedawno wszedł do swojego garażu i poczuł zapach palącego się plastiku. Mimo że jego ładowarka Tesli została w pełni wykonana przez licencjonowanego elektryka.
Na prawidłowo zainstalowanym, prawidłowo wykonanym gniazdku nie miałbym żadnych obaw, aby zasilać je z mocą 40 amperów przez cały dzień, każdego dnia. Niestety, wielu ludzi ze starej szkoły podchodzi do nowych technologii z niechęcią. Spróbuj zapytać hydraulika o podgrzewacz przepływowy lub podgrzewacz wody typu pompa ciepła. Usłyszysz każdą wymówkę, dlaczego chcą cię oskubać, aby zainstalować coś, co jest A, ZNACZNIE lepsze i B, nawet ŁATWIEJSZE w instalacji niż stare rozwiązania.
Mój szwagier miał również problem z fachowcem od HVAC, który instalował pompę ciepła (mini split) w ich budynku gospodarczym. Gdyby go nie powstrzymał i nie kazał mu przeczytać instrukcji, ten facet całkowicie zrujnowałby system, ponieważ odmówił zaakceptowania nowej technologii lub nauczenia się z nią pracować, a nie przeciwko niej.
Obejrzyj wiele filmów State of Charge na YouTube i zobacz, jak wielu licencjonowanych elektryków stawia ludzi w bardzo niebezpiecznych sytuacjach. Dlaczego? To NIE jest takie trudne! 10 minut badań i nawet laik wydaje się wiedzieć więcej. Tak wielu z tych ludzi jest po prostu leniwych lub po prostu boi się technologii. Nowa technologia, zamiast ją przyjąć i nauczyć się z nią pracować, zamiast przeciwko niej.
Mam niektóre z tych rzeczy tylko dlatego, że sam je instalowałem. Mój podgrzewacz przepływowy został zainstalowany (przeze mnie) w 2005 roku! I nadal działa idealnie. Mogę go wkrótce wymienić (nie dlatego, że się psuje), ale dlatego, że technologia nieznacznie się zmieniła, oferując lepszą kontrolę i bardziej wydajne rozwiązania, i rozważam instalację podgrzewacza wody z pompą ciepła lub jakiegoś systemu hybrydowego. I uwierz mi, zrobię to sam! I wiem, że zostanie to zrobione prawidłowo